Pages

2011. április 30., szombat

Tavaszi relax

Már 8. napja vagyunk vidéken a szüleimnél, és mondhatom nagyon-nagyon kényelmes. Kiveszem a részem a házimunkából, de azért meglehetősen jól esik, hogy nem a mindennapi mókuskerekes munkát kell végeznem.
Múlt hét elején Mátészalka környékén voltam (hivatalból) 2 napig, Szatmárcsekén megnéztük Kölcsey Ferenc sírját, majd a környező kis falvakból is megtekintettünk néhányat.

Kölcsey sírja:

A szatmárcsekei temetőben ma is ilyen fejfákat használnak a temetkezésnél:

Fatornyú templom:

És a belső megfestett kazettái:
Miután visszajöttünk, másnap rögtön kaptam egy zamatos hallójárat-gyulladást, ami még a mai napig sem múlt el, és még jó pár napig nem is fog. Bekapkodtam egy rakás antibiotikumot, erre probiotikumot, fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, jártam háziorvosnál, orr-fül-gégésznél is. És még van fülcsepp is, amit még csak ezután fogok kiváltani.
Voltam/vagyok táppénzen és szabadságon is, tehát volt időm tiszta fejjel átgondolni az életmódomat. Mindenhol azt mondogatják, hogy fokozatosan, stb. úgyhogy én annyira fokozatos lettem, hogy egyenlőre azt sem tudom, hány kg vagyok? Nem is érdekel, csak bizonyos dolgokra figyelek egyenlőre, és próbálok egy-egy étkezést kiváltani mondjuk egy mézes banánturmixszal.
A Húsvéti pár napot szerencsésen átvészeltem nagyobb zabálások nélkül, bár azért volt sütievés.
Szerencsére egyre több zöldség nő a kertben így lesz mit nassolni bőven. Ezek már itthon termettek, nem a sajátom, a szüleimé, de remélem hamarosan nekem is ilyen zöldek és harsogóak lesznek.
Ma beszereztem néhány paprika és paradicsom palántát is, hogy nyáron legyen miből salátahegyeket csinálni.
És végül a család okos macskája: (több is van, de ő a rangidős:-))




2011. április 15., péntek

Nagyon hanyag vagyok és most is rohanok tovább. Mostanában nem nagyon volt időm semmire sem, illetve lelkiztem egy kicsit, ami rávilágított néhány dologra. És nagyon jól esett.
Most azonban inkább a figyelmet szeretném felhívni egy új folyóiratra, íme:


Most rohanok be a városba, útközben a buszon megtanulmányozom, és véleményt nyilvánítok. Mert az elmélet a bölcsészeknél jobban megy, mint a gyakorlat :-)

2011. április 6., szerda

Az étkezési fegyelmem egészen tűrhető. Reggelire megy a kenyér, de dél után már nem eszek, csak joghurtot, esetleg valami gyümölcsöt. Lassan ráveszem magam, hogy újból elkezdjem írogatni az étrendemet, már csak azért is, mert nem egészen 3 hónap múlva megyek a lipid ambulanciára, és igenis felkészülten akarok megjelenni. Addig 1-2 vizsgálatot is szeretnék megcsináltatni, hogy a lehető legkörültekintőbbek lehessenek majd az orvosok. Én nagyon bízok a dologban, és remélem nem fog nagy csalódást okozni az ottani orvosok hozzáállása.

2011. április 5., kedd

Vénusz keblei

Előre is elnézést kérek azoktól, akik szabályosan betartják a fogyókúrát, mert most egy nyálcsorgatós fotó következik.


Levelestésztából készítettem. Hatlapos tésztát vettem, ezeket elfeleztem, az alsó kockát lekentem tojással, rátettem egy fél sárgabarack befőttet, majd a keresztben átvagdosott felső kockával beborítottam a barackot. Pici cukorral megszórtam, majd 200 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt elkészültek vénusz keblei.

A körítés hozzá pedig:
Hosszú hétvégém volt, mert tegnap áramszünet miatt nem kellett jönnöm dolgozni. Szombaton iskolában jártam, vasárnap és hétfőn pedig egész nap ástunk, kapáltunk, kertet rendeztünk, göröngyöket válogattunk, ültettünk, gereblyéztünk, gallyat szedtünk, borostyánt irtottunk.
És tegnap estére megállapítottam, hogy egy szeletet igazán megérdemlek ebből. :-)

Most pedig képek az eredményről:


Tudom, nem tökéletes az eredmény, de mentségünkre legyen mondva, mindent a két kezünkkel és a kezünkkel használható kerti szerszámokkal csináltunk. Nincs rotációs kapánk és semmi olyan kerti gépünk a fűnyírón kívül, ami megkönnyítette volna a munkát. (zomlázam is van rendesen :-)

Van már bizony eredmény is a munkának, a 7 napos retkek most így virulnak a teraszon:



2011. április 1., péntek

És igaz, hogy már kinőttünk belőle, de BOLDOG BOLONDOK NAPJÁT mindenkinek :-)

Zöldségek

A múltkor elültetett paradicsomjaim sajnos tiszavirág életűek voltak. Nem vagyok túl gyakorlott kertész és az anyósommal megállapítottuk, hogy valószínűleg túl öntöztem őket, és ráadásul nagyon megnyúltak, gyökerük pedig semmi nem volt. Egyet tudtam tegnap átmenteni, ő nagyon kis harcilegény, mert már napok óta kinn dekkolt az ültetőtálca a hideg teraszon, de ez szál paradicsom még mindig megvolt. Ezért megkegyelmeztem neki és átültettem szárazabb földbe. A tálcákba pedig újból vetettem ismét paradicsomot, konyhaköményt, kaprot, levélzellert, spenótot, levendulát. Tudom kicsit furcsa, hogy egy-két növényt tálcába ültetek, de jobbnak láttam először kikeltetni őket, minthogy megint pórul járjak.
Hétvégén pedig megint fogunk öszecsavarozni ültetőládákat, ezek 50x50 cm-es régi mennyezeti tölgyfaburkolatok, nagyon jól használhatóak erre a célra. A vasárnap elültetett retekmagok már csíráznak a ládákban. Remélem meg is maradnak, és 2-3 hét múlva már a sajátunkat ehetjük.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "