Pages

2012. február 19., vasárnap

Indul a böjt

A Nagyböjtnek vallási eredete van, 40 napos időszaka eredetileg Jézus Krisztus szenvedéseire emlékeztet. Én azonban nem a vallásos mivolta miatt kezdem el, mert nem egészen abban hiszek, amit az egyház hirdet (de ez már más tészta). Elég sok vallásban vannak olyan étkezési szokások, amiket ha alaposabban megvizsgál az ember, már régesrég bebizonyították, hogy az egészség megőrzése szempontjából nagy jelentősége van (pl.: a kóser-tréfli ügyet is ide sorolnám).
Idén a böjt időszaka 2012. február 22-én, hamvazószerdán kezdődik és április 8-ig Húsvét vasárnapjáig tart. Régen az emberek ezt az időszakot a nehéz zsíros, húsos ételek elhagyásával csinálták végig, a vasárnapok kivétel, amikoris szabad volt húst enni. Nagyböjt péntekjein pedig csak 7 szem búzát rágcsáltak el.
Forrás.

Azért én egy kicsit átreformálnám ezt az étkezési szokást, hiszen mostanában nem nagyon ettem nehéz húsos ételeket. A böjt a testi-lelki megújulásról szól, amit önmegtartóztatással el is érhetünk.
Először a testi megújulásról szólnék 1-2 szót, ami számomra valóban önmegtartóztatást jelent. Szerintem ezzel nem mondok újat, a gyengéim az édességek, az édes nasik. Nekem az jelenti az önmegtartóztatást, ha nem szaladok ki a büfébe egy sütiért, ha vasárnap nem sütök semmit, ha ebéd után nem csúszik le egy szelet csoki (vagy egy tábla), és a kávé. A húst szintén el fogom hagyni (amúgy is drága), helyette inkább tojást, vagy halat fogok enni. A pénteki sanyargatásról még egy kicsit dilemmázok, de ha nem is búzaszemet fogok rágcsálni, valami kihívást ki fogok magamnak (az élő ételeken gondolkodom). A vasárnapot viszont megtartom húsos-nasis napnak, hogy a következő hetet is végig tudjam csinálni.

A lelki megújulással kapcsolatban arra hívnám fel a figyelmet, hogy rohamos léptekkel közeleg a tavasz (jövő hétre már nagy pluszokat mondanak), használjuk ki ezt a rövid időszakot arra, hogy testünket ápolva a lelkünket is fényesítjük. Via elindított egy nagyszerű programot ezzel kapcsolatban, én biztosan részt veszek benne.

Valakinek van kedve csatlakozni?

1 megjegyzés:

ChiliGirl írta...

Hahó, mizus veled? Üdv: Chili

Megjegyzés küldése

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "